Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i bardzo smaczny torcik dla niezapowiedzianych gości. Spód z herbatników, masła i czekolady w połączeniu z kremem z serka mascarpone i białej czekolady to doskonały dodatek do popołudniowej kawki w gronie znajomych:)
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5754
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 7459
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 261
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5754
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 7459
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 261
Składniki
Herbatniki /ja użyłam pół na pół kakaowych i zwykłych/ dokładnie rozkruszamy: możemy je rozkruszyć wałkując w woreczku lub zmiksować blenderem.Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy rozdrobnione ciastka i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do tortownicy i mocno dociskamy do dna. Wstawiamy do lodówki by całość stężała - najlepiej na ok. 30-40 min. / W oryginalnym przepisie, który otrzymałam od koleżanki spód należało zapiec ok. 20 min. w piekarniku a następnie dobrze wystudzić. Miałam wrażenie, że pieczenie powodowało, że składniki spodu były bardziej zbite i przypominały tradycyjne ciasto. Bez pieczenia spód jest bardziej chrupiący, no i szybciej się go przygotowuje:)/ Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Serek mascarpone miksujemy i po 2 -3 min /ciągle miksując/ dodajemy małymi porcjami roztopioną czekoladę. Gdy składniki się połączą krem przekładamy na przygotowany spód i wyrównujemy powierzchnię. Dekorujemy drylowanymi wiśniami /świeżymi, z kompotu lub nalewki/ i na całość ścieramy czekoladę. * Dzięki białej czekoladzie w kremie ciasto jest dość słodkie, dlatego zarówno do dekoracji jak i spodu użyłam czekolady gorzkiej. * Ciasto przygotowałam w tortownicy o śred. 22 cm.