Do góry

Desery Przepis na:

Ekspresowy torcik bez pieczenia

Ekspresowy torcik bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 564 Ocena: 4384

Dodano:

Odsłon: 629

Szybki i bardzo smaczny torcik dla niezapowiedzianych gości. Spód z herbatników, masła i czekolady w połączeniu z kremem z serka mascarpone i białej czekolady to doskonały dodatek do popołudniowej kawki w gronie znajomych:)

Składniki

  • spód:
  • herbatniki 15 dag
  • masło 7 dag
  • czekolada gorzka 0,5 szt
  • masa-krem:
  • ser mascarpone 50 dag
  • biała czekolada 20 dag
  • wiśnie do dekoracji
  • czekolada starta do dekoracji
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ekspresowy torcik bez pieczenia

Przygotowanie

  1. Herbatniki /ja użyłam pół na pół kakaowych i zwykłych/ dokładnie rozkruszamy: możemy je rozkruszyć wałkując w woreczku lub zmiksować blenderem.Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy rozdrobnione ciastka i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do tortownicy i mocno dociskamy do dna. Wstawiamy do lodówki by całość stężała - najlepiej na ok. 30-40 min. / W oryginalnym przepisie, który otrzymałam od koleżanki spód należało zapiec ok. 20 min. w piekarniku a następnie dobrze wystudzić. Miałam wrażenie, że pieczenie powodowało, że składniki spodu były bardziej zbite i przypominały tradycyjne ciasto. Bez pieczenia spód jest bardziej chrupiący, no i szybciej się go przygotowuje:)/
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Serek mascarpone miksujemy i po 2 -3 min /ciągle miksując/ dodajemy małymi porcjami roztopioną czekoladę. Gdy składniki się połączą krem przekładamy na przygotowany spód i wyrównujemy powierzchnię.
    Dekorujemy drylowanymi wiśniami /świeżymi, z kompotu lub nalewki/ i na całość ścieramy czekoladę.
    * Dzięki białej czekoladzie w kremie ciasto jest dość słodkie, dlatego zarówno do dekoracji jak i spodu użyłam czekolady gorzkiej.
    * Ciasto przygotowałam w tortownicy o śred. 22 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń