Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna na różne okazje
Odsłon: 57
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 337
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 218
Idealna na różne okazje
Odsłon: 57
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 337
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 218
Składniki
Cukier, jajka i cukier waniliowy wymieszać na puszysta pianę - tak długo, az cukier sie rozpusci. Masę wmieszać z pozostałymi składnikami. Całość przykryć i odstawić w zimne miejsce na 24 godziny - można odstawić na balkon, jeśli jest dość zimno.
Na następny dzień, z ciasta uformować małe kulki ( ok. 15 g - 17 g ) i ułożyć na oblatach tak, aby brzegi oblatów były puste na ok. 3 - 5 mm. Piekarnik nagrzac do 200 st. Pierniki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem i piec ok. 12 - 15min.- do momentu uzyskania jasno - brązowego koloru. Ważne jest, aby pierniki w środku nie były całkiem upieczone. Studzic na kratce.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Powstałym lukrem smarować pierniczki.
Ps Pierniczki należy odstawić na 10 dni. Ps2 Przepis pochodzi z : http://www.lebkuchen-rezepte.de/lebkuchen/elisenlebkuchen.html Lub : http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26137