Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące zawijaski w sam raz na Tłusty czwartek!
Rolada makowa to pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Ta wersja z...
Odsłon: 709
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 253
Przepis na waniliowe placki z mąki kasztanowej pochodzi z 529. odcinka progra...
Odsłon: 75
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 852
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 387
Rolada makowa to pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Ta wersja z...
Odsłon: 709
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 253
Przepis na waniliowe placki z mąki kasztanowej pochodzi z 529. odcinka progra...
Odsłon: 75
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 852
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 387
Składniki
W wysokim naczyniu miksujemy żółtka z mlekiem. Dodajemy przesianą mąkę , szczyptę soli i cukier wanilinowy. Robimy gładkie , jednolite ciasto. Na koniec mieszamy z ubitymi na sztywną pianę białkami. ( Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż na naleśniki ). W garnku rozgrzewamy olej. Łyżką lub tak jak ja ze szprycy wyciskamy na olej dowolne wzorki - różyczki ... zawijasy ... i co tylko nam się podoba. Smażymy do zezłocenia. Odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem! * Jeśli robimy na ostro - z papryką nie dodajemy cukru wanilinowego do ciasta! Smacznego!