Do góry

Desery Przepis na:

Fale Dunaju

Fale Dunaju

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2624

Dodano:

Odsłon: 11868

Moja wersja tego popularnego i smacznego ciasta. Robiłam już kilka razy i zawsze znika w ekspresowym tempie.

Składniki

  • Ciasto:
  • 250g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 375g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g kakao
  • 1 łyżka mleka
  • słoik drylowanych wiśni (720g)
  • Krem maślany:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 100g cukru
  • 500ml mleka
  • 250g miękkiego masła
  • Polewa:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 4-5 łyżek oleju
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Fale Dunaju

Przygotowanie

  1. Prostokątną blachę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  2. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy i sól. Następnie pojedynczo dodawać jajka.

  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i powoli dodawać do masy jajeczno-maślanej. Ciasto podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na blachę, do drugiej dodać kakao rozpuszczone w mleku. Wymieszać, a następnie rozprowadzić równo na białym cieście. Wiśnie osączyć i rozłożyć na cieście. Piec 35-40 minut. Po upieczeniu ostudzić.

  4. Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu dodając 100g cukru. Ostudzić do temperatury pokojowej.

  5. Masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierać, dodając po łyżce ostudzony budyń. Kremem posmarować upieczone ciasto. Wstawić do lodówki.

  6. Czekoladę na polewę połamać i rozpuścić z olejem w kąpieli wodnej. Ciasto posmarować polewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń