Do góry

Desery Przepis na:

Fale Dunaju z czereśniami z likieru

Fale Dunaju z czereśniami z likieru

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2683

Dodano:

Odsłon: 17248

Ciasto znane i lubiane przez wszystkich łasuchów. Pyszne połączenie ciasta babkowego z masą budyniową oraz czereśniami osączonymi z likieru, który to spokojnie leżakował sobie u mnie w domu przez co najmniej dwa miesiące i polewy czekoladowej :)

Składniki

  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki mąki psze4nnej
  • 2 łyżki kakao
  • czereśnie z likieru
  • Masa: 500 ml mleka
  • 2 łyżki ąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 300 g masła
  • Polewa: 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 60 ml mleka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trosze cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i łączę z masą jajeczną. Na końcu dolewam olej i mleko. Ciasto dzielę na dwie równe części, do jednej dosypuję 2 łyżki mąki pszennej, a do drugiej zaś 2 łyżki kakao.
    Blaszkę o wym. 24x38 cm wykładam papierem do pieczenia, na spód wykładam ciasto jasne

  2. na ciasto jasne zaś, delikatnie wykładam ciasto ciemne.

  3. czereśnie osączam z likieru i układam na wierzchu ciasta ciemnego. Piekarnik nagrzewam do 170°C i wstawiam ciasto na około 40 min do tzw suchego patyczka. Upieczone odstawiam by całkowicie stygło.


  4. Z mleka odlewam pół szklanki i mieszam w tym obie mąki oraz żółtka, resztę mleka podgrzewam aż zacznie wrzeć i wlewam przygotowany budyń. Mieszam, aż zgęstnieje i odstawiam by budyń wystygł.
    Miękkie masło ucieram z cukrem, dodaję porcjami zimny budyń, ucieram na gładką masę i rozsmarowuję na cieście.

  5. Na polewę masło, cukier i kakao rozpuszczam w rondelku, dolewam tyle mleka by polewa nie była zbyt płynna i podgrzewam do połączenia się składników. Zestawiam, dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszam rózgą. Polewę schładzam i rozprowadzam na cieście. Całość wstawiam do lodówki na min. 6 godzin, a następnie kroję na kawałki i układam na paterze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń