Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przepis mojej mamy...pycha
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3118
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 145
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 60
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 69
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3118
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 145
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 60
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 69
Składniki
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Ciasto; 300g mąki 200 g cukru 250g margaryny (Palma) 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy (16g) 5 jajek 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki mleka szczypta soli jabłka (ilość w zależności od wielkości około 4-5 dużych) Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puszysto. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitej masy żółtkowej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie łyżką. Na koniec dodać pianę i delikatnie ją wmieszać w ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao i mleko, wymieszać. Formę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na gotową formę wykładamy jasne ciasto, następnie wykładamy ciasto ciemne. Na wyłożone ciasto układamy jabłka (wcześniej obrane, wydrążone i pokrojone na ósemki) dość gęsto (wydrążonym brzuszkiem w dół) . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut w 160*C.
Masa; (masę robię podwójną z takiej ilości składników) 3 szklanki mleka 12 łyżek cukru cukier waniliowy (16g) aromat waniliowy 4 żółtka 6 łyżek mąki ziemniaczanej nasionka z jednej laski wanilii 500 g margaryny (Kasia) 2 szklanki mleka zagotować z nasionkami wanilii oraz cukrem. W szklance mleka rozrobić żółtka, mąkę . Wlać do gotującego się mleka. Mieszać do czasu aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń wystudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszysto z aromatem waniliowym oraz wystudzonym budyniem.
Dodatkowo; 2 galaretki np. poziomkowe 750ml rządku Na wystudzone ciasto wykładamy gotową masę. Wstawiamy do lodówki na godzinkę. W tym czasie rozpuszczamy galaretki. Studzimy i pozostawiamy do czasu aż zacznie tężeć. Wykładamy galaretkę na ciasto i chłodzimy w lodówce do czasu aż ciasto dobrze stężeje. Galaretkę można zastąpić polewą czekoladową lub galaretką zalać dołki z jabłkami a na wierzch dać polewę.