Desery Przepis na:
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Ciasto;
300g mąki
200 g cukru
250g margaryny (Palma)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy (16g)
5 jajek
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki mleka
szczypta soli
jabłka (ilość w zależności od wielkości około 4-5 dużych)
Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puszysto. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitej masy żółtkowej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie łyżką. Na koniec dodać pianę i delikatnie ją wmieszać w ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao i mleko, wymieszać. Formę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na gotową formę wykładamy jasne ciasto, następnie wykładamy ciasto ciemne. Na wyłożone ciasto układamy jabłka (wcześniej obrane, wydrążone i pokrojone na ósemki) dość gęsto (wydrążonym brzuszkiem w dół) . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut w 160*C.
Masa; (masę robię podwójną z takiej ilości składników)
3 szklanki mleka
12 łyżek cukru
cukier waniliowy (16g)
aromat waniliowy
4 żółtka
6 łyżek mąki ziemniaczanej
nasionka z jednej laski wanilii
500 g margaryny (Kasia)
2 szklanki mleka zagotować z nasionkami wanilii oraz cukrem. W szklance mleka rozrobić żółtka, mąkę . Wlać do gotującego się mleka. Mieszać do czasu aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń wystudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszysto z aromatem waniliowym oraz wystudzonym budyniem.
Dodatkowo;
2 galaretki np. poziomkowe
750ml rządku
Na wystudzone ciasto wykładamy gotową masę. Wstawiamy do lodówki na godzinkę. W tym czasie rozpuszczamy galaretki. Studzimy i pozostawiamy do czasu aż zacznie tężeć. Wykładamy galaretkę na ciasto i chłodzimy w lodówce do czasu aż ciasto dobrze stężeje.
Galaretkę można zastąpić polewą czekoladową lub galaretką zalać dołki z jabłkami a na wierzch dać polewę.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Futka 02 listopada 2015Zgłoś do usunięcia
Cudne i niezwykle smakowite ciasto :)11 Kto głosował? | Odpowiedz