Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 19-01-2022
Kakaowy biszkopt, kajmak, kokos, herbatniki i bita śmietana - to ciasto jest pełne pyszności. Jest idealne na większe okazje, pięknie się prezentuje i smakuje wyśmienicie.
Zupa grzybowa najlepiej smakuje mi jesienią i zimą, po długim spacerze. Cudow...
Odsłon: 60
Zupa grzybowa najlepiej smakuje mi jesienią i zimą, po długim spacerze. Cudow...
Odsłon: 60
Składniki
Biszkopt: Białka jaj ubijamy z cukrem. Kiedy powstanie piana dodajemy żółtka po jednym, potem olej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 35 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na pół i dolną część nasączamy. Krem budyniowy. Budynie mieszamy z mąką i cukrem. Gotujemy zgodnie z instrukcją, ale w 850ml mleka. Budyń będzie bardzo gęsty. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy. Dodajemy w partiach budyń, a na końcu kokos. Masę dzielimy na pół. Na nasączoną połowę biszkoptu wykładamy pół kremu, układamy połowę herbatników (cała blacha powinna być pokryta), rozsmarowujemy kajmak, układamy drugą połowę herbatników, drugą połowę masy i górną połowę biszkoptu. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Pod koniec robimy bitą śmietanę. Śmietankę ubijamy z fixami, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Ubita śmietanę wykładamy na ciasto i posypujemy kokosem. Wkładamy do lodówki na całą noc.