Do góry

Desery Przepis na:

Faworki

Faworki

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 925

Dodano:

Odsłon: 7927

Wyszły wspaniałe. Delikatne i niesamowicie kruche. Polecam :-)

Składniki

  • 400 g mąki
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 8 łyżek śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • Dodatkowo:
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy dokładnie jednolite i gładkie ciasto a następnie zbijamy wałkiem kilkakrotnie, żeby się napowietrzyło.

    Ciasto dzielimy na kilka części i z każdej rozwałkujemy bardzo cienki placek.
    Po rozwałkowaniu wykrawamy prostokąty o szerokości 2 – 2,5 cm i długości 8 – 9 cm.

    Każdy prostokąt nacinamy po środku, a następnie przewijamy przez koniec prostokątny do środka.

    Faworki smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
    Po wyjęciu suszymy na papierowych ręcznikach aby usunąć nadmiar tłuszczu, wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2014/02/faworki-ii.html

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń