Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tłusty Czwartek już tuż tuż...
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 43
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13010
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 79
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 43
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13010
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 79
Składniki
Poszukiwaliśmy i próbowaliśmy różnych przepisów na faworki. Za każdym razem coś nam nie pasowało. Poniższy przepis na pyszne faworki Aneta dostała od swojej szefowej i z czystym sumieniem możemy je przed Tłustym Czwartkiem na blogu zaprezentować. Przepisy dostępne w internecie lub w naszych domowych zeszytach kucharskich zawierają przeważnie gęstą kwaśną śmietanę 18%. Autorzy pisząc je nie przewidzieli, że producenci żywności tak chętnie będą próbować nas oszukiwać. Współczesna kwaśna śmietana znacznie różni się od tych dostępnych wtedy kiedy wspomniane przepisy powstawały. Dlatego musimy sobie pomóc. Kupujemy śmietanę w woreczku 30% i zostawiamy na 4 dni zamkniętą w ciepłym miejscu. Śmietana się skwasi i będzie doskonała do faworków. Taki mały trick i wyjaśnienie skąd się w przepisie wzięła śmietana 30%
Składniki na ciasto należy wymieszać i wyrobić. Nie dodawajcie więcej mąki. Początkowo ciasto się trochę klei ale to pozory. Po dłuższej chwili osiągnie odpowiednią konsystencję aby można je było łatwo rozwałkować.
Dzielimy ciasto na kilka części i każdą wałkujemy jak najcieniej się będzie dało. Ciasto jest mięciutkie więc nie będzie z tym problemów. Z pomocą radełka dzielimy płat na paski w sposób widoczny na zdjęciu poniżej.
Każdy kawałek, który zamienimy w faworek nacinamy w środku by można było przez powstałą dziurkę róg kawałka przeciągnąć. Resztę nie wykorzystanego ciasta zbieramy i wałkujemy aż wykorzystamy ciasto do końca.
Formowanie faworków tylko początkowo wydaje się trudne. Po chwili nie będzie nam to sprawiać trudności. Jeden z rogów ciasta należy przełożyć przez środkową dziurkę i delikatnie pociągnąć za oba rożki aż faworek się otworzy już w odpowiedniej faworkowej lekko skręconej formie. Tak przygotowany chrust (inna nazwa faworków) wrzucamy na rozgrzany głęboki olej. Z pomocą widelca obracamy każdy z nich na drugą stronę gdy część zatopiona w oleju się zrumieni.
Usmażone równomiernie z każdej strony wykładamy na ręcznik papierowy aby się mogły z oleju odsączyć. Faworki wystarczy już tylko obwicie obsypać cukrem pudrem. Inne przepisy na tegoroczny Tłusty Czwartek dostępne na blogu link poniżej. Zapraszamy szczególnie na pączki :)