Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karnawał już się zaczął, pora więc sięgnąć po karnawałowe przysmaki. Kruche, delikatne faworki na piwie z pewnością staną się hitem nie tylko imprezowym
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 268
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 890
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7184
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8741
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 268
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 890
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7184
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8741
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę a na końcu piwo. Zagniatamy ciasto. Jeśli będzie nam się przyklejać do rąk musimy wyrabiać je nieco dłużej. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
W dość szerokim garnku roztapiamy smalec.
Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki. Ciasto dzielimy na części i każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy bardzo cienkie płaty ( u mnie ok 1 mm). Radełkiem lub nożem kroimy je na paski (ok 6-7 cm). Na środku każdego paska robimy otwór, przez który przeplatamy jeden brzeg paska). Faworki wrzucamy partiami na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Ostudzone faworki posypujemy obficie cukrem pudrem.