Do góry

Desery Przepis na:

Faworki różyczki.

Faworki różyczki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 208

Dodano:

Odsłon: 27059

Różyczki, które smakują jak tradycyjne faworki a wyglądają pięknie :)

Składniki

  • 20 dag mąki
  • 3 żółtka
  • sól (szczypta)
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu (lub wódki)
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, spirytus, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać razem.

  2. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto wałkować partiami dość cienko.

  3. Żeby zrobić różyczki wycinamy 3 kółka - większe, średnie i najmniejsze.
    Każde nacinamy z czterech stron. Nakładamy jedno na drugie (od największego do najmniejszego). W środku naciskamy palcem, żeby kółeczka się połączyły.

    Rada: Aby podczas smażenia różyczki nie rozpadły się można łączenia pomiędzy nimi posmarować delikatnie białkiem.

  4. Nasze, na razie, płaskie różyczki wrzucamy na na wrzący, głęboki tłuszcz i smażymy . Po paru sekundach obracamy różyczki, żeby równo się przyrumieniły.

    Rada: Do smażenia najlepszy jest smalec.

  5. Ja swoje różyczki posypałam cukrem pudrem, nałożyłam odrobinę lukru i przyozdobiłam cukrowymi koralikami :)

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 13 stycznia 2017 Lubię z konfiturą z róży. Polecam Pycha.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 09 lutego 2015 Są przecudne i , jak mniemam przepyszne...!!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń