Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Różyczki, które smakują jak tradycyjne faworki a wyglądają pięknie :)
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 72
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 47
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 72
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 47
Składniki
Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, spirytus, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać razem.
Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto wałkować partiami dość cienko.
Żeby zrobić różyczki wycinamy 3 kółka - większe, średnie i najmniejsze. Każde nacinamy z czterech stron. Nakładamy jedno na drugie (od największego do najmniejszego). W środku naciskamy palcem, żeby kółeczka się połączyły. Rada: Aby podczas smażenia różyczki nie rozpadły się można łączenia pomiędzy nimi posmarować delikatnie białkiem.
Nasze, na razie, płaskie różyczki wrzucamy na na wrzący, głęboki tłuszcz i smażymy . Po paru sekundach obracamy różyczki, żeby równo się przyrumieniły. Rada: Do smażenia najlepszy jest smalec.
Ja swoje różyczki posypałam cukrem pudrem, nałożyłam odrobinę lukru i przyozdobiłam cukrowymi koralikami :) SMACZNEGO!