Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nadszedł czas, kiedy wypada upiec pączki, a przynajmniej faworki. Te nie są aż tak wymagające, więc każdy może spróbować w swojej kuchni przygotować ten tradycyjny przysmak ostatkowy. U nas muszą być obowiązkowo. Są bombą kaloryczną, ale raz do roku można się pokusić i zjeść ten prosty, a pyszny wypiek. Dziś podaję przepis ze starej książki kucharskiej pamiętającej jeszcze czasy młodości mojej babci.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 178
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 178
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić gładkie ciasto, następnie wybić wałkiem, aż pojawią się pęcherzyki
Ciasto cienko rozwałkować i kroić je nożem lub specjalnym radełkiem na paski ok 2,5 - 3 cm i długości ok 8-10 cm. W środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie, przez które należy przełożyć jeden koniec ciasta, tak aby utworzył się węzeł
W rondlu rozgrzać smalec lub olej i do gorącego tłuszczu wkłądać partiami uformowane faworki
Smażyć je z obu stron na złoty kolor, a następnie wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby odciekły z tłuszczu
Jeszcze ciepłe obsypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym