Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2297
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3342
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1395
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2137
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2297
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3342
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1395
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2137
Składniki
Dałam składniki do dołka w mące i wyrobiłam.
Po wyrobieniu ciasto trzeba okładać wałkiem aż pojawią się cienkie rozwarstwienia.
Ciasto partiami się wałkuje na bardzo cienko, nacina z dziurką i przewleka faworki.
Kładzie się po kilka na rozgrzany smalec. Jak widać od razu pojawiają się bąbelki. Smaży się do zezłocenia a nie zrumienienia- będą gorzkie. Użyłam woka, dobrze rozprowadza ciepło.
Wyjmuje się je na ręczniki papierowe a potem posypuje przez sitko cukrem pudrem. Z podanych proporcji, jeśli ciasto będzie cienko rozwałkowane wyjdą dwie tace faworków.
:D
Smacznego :)