Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo szybkie do przygotowania faworki z ciasta francuskiego, pieczone w piekarniku.
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 252
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2486
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 58
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 252
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2486
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 58
Składniki
Schłodzone ciasto francuskie wyjęłam z lodówki, rozpakowałam i rozwinęłam, nie usuwając przy tym białego pergaminu w który było zawinięte. Radełkiem (można też zwykłym nożem) przekroiłam ciasto wzdłuż dłuższego boku na dwa równe pasy. Następnie każdy duży pas ciasta pokroiłam w poprzek na kilkucentymetrowe paski. W środku każdego paska ciasta zrobiłam nacięcie nożem, nie przecinając przy tym brzegów ciasta. Przez ten otwór przewinęłam jeden koniec ciasta otrzymując w ten sposób charakterystycznego faworka. Postąpiłam tak ze wszystkimi kawałkami ciasta. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam na nim połowę faworków, zachowując między nimi nieduże odstępy. Faworki wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam je po ok. 8-9 minut w 200 stopniach, bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu od razu wyjęłam blachę z piekarnika i przełożyłam faworki na metalową kratkę by wystygły. Na blachę włożyłam drugą porcję faworków i upiekłam je tak jak poprzednie. Gdy faworki przestygły, posypałam je cukrem pudrem. I gotowe. Całkowity czas przygotowania to jakieś 30 minut.