Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znudziły Ci się tradycyjne faworki, zrób coś innego. Różyczki, które mogą być ozdobą stołu, którym zaskoczysz gości, spróbuj przekonaj się.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1369
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 320
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1369
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 320
Składniki
1. Wszystkie składniki przekładam do miski, wyrabiam ciasto. Z ciasta formuję kulę, przekładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuję na grubość 1mm.
2. Przygotowuję trzy foremki różnej wielkości, każdą foremką wycinam po 17 kółek. 3. Każdy krążek nacinam wokół nożem od zewnętrznej krawędzi w stronę środka.
4. Środek największego koła smaruję roztrzepanym białkiem jajka. Na wierzch układam średniej wielkości koło tak, aby miejsca nacięte nie pokrywały się, środek dociskam palcem i smaruję białkiem. Na wierzch układam małe koło, środek dociskam palcem.
5. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej. Każdą różyczkę smażę z obu stron.
6. Ostudzone róże posypuję cukrem pudrem, środek ozdabiam dżemem. 7. Gotowe. 8. Smacznego.