Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i mogą już być na Walentynki...
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 116
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 194
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 1234
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 116
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 194
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 1234
Składniki
0,5 kg mąki pszennej, 5 żółtek, 3 łyżki masła, 1 kieliszek (50 ml spirytusu, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, szczypta soli,0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2,5 szkl. oleju do smażenia, cukier puder
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść ,następnie przez 10 min.uderzać wałkiem aż powstaną pęcherzyki powietrza Ciasto odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby odpoczęło. Następnie bardzo cienko je rozwałkować na stolnicy Z placka powycinać serduszka. W garnku mocno rozgrzać tłuszcz. Do tłuszczu partiami wkładać serduszka, smażyć je na złoty kolor z obu stron ok. 2 min. delikatnie wyjąć ,osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.