Do góry

Desery Przepis na:

Faworkowe serduszka

Faworkowe serduszka

Autor:

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 1501

Dodano:

Odsłon: 2011

Smaczne i mogą już być na Walentynki...

Składniki

  • mąka,jajka, spirytus
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 0,5 kg mąki pszennej, 5 żółtek, 3 łyżki masła, 1 kieliszek (50 ml spirytusu, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, szczypta soli,0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2,5 szkl. oleju do smażenia, cukier puder

  2. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść ,następnie przez 10 min.uderzać wałkiem aż powstaną pęcherzyki powietrza Ciasto odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby odpoczęło. Następnie bardzo cienko je rozwałkować na stolnicy Z placka powycinać serduszka. W garnku mocno rozgrzać tłuszcz. Do tłuszczu partiami wkładać serduszka, smażyć je na złoty kolor z obu stron ok. 2 min. delikatnie wyjąć ,osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń