Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze robiąc ciasto drożdżowe z owocami miałam wrażenie że ich jest zbyt mało. Ostatnio wpadłam na pomysł żeby świeże, mielone owoce czarnej porzeczki dodać do gniecionego ciasta. Uzyskałam ciekawy, owocowy smak i śliczny, fioletowy kolor :)
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 887
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22969
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15384
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 887
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22969
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15384
Składniki
Do miski pokruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji.
Czarną porzeczkę zmiksować blenderem, wymieszać z mlekiem, wlać do drożdży.
Dodać cukier, jajko, rozpuszczone masło i mąkę, wyrobić jednolite w kolorze ciasto.
Wyłożyć do foremki o wymiarach 22x9 cm (mierzone po dnie), wyrównać. Posypać całą porzeczką i kruszonką, odstawić do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35 min.
kruszonka: Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać miękkie masło, ręką zagnieść kruszonkę.