Do góry

Desery Przepis na:

Fioletowe ciasto drożdżowe z czarnej porzeczki

Fioletowe ciasto drożdżowe z czarnej porzeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 212

Dodano:

Odsłon: 308

Zawsze robiąc ciasto drożdżowe z owocami miałam wrażenie że ich jest zbyt mało. Ostatnio wpadłam na pomysł żeby świeże, mielone owoce czarnej porzeczki dodać do gniecionego ciasta. Uzyskałam ciekawy, owocowy smak i śliczny, fioletowy kolor :)

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 100 g czarnej porzeczki
  • 100 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • 50 g całych owoców czarnej porzeczki do posypania po wierzchu
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 zaokrąglona łyżka miękkiego masła
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Fioletowe ciasto drożdżowe z czarnej porzeczki

Przygotowanie

  1. Do miski pokruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji.

  2. Czarną porzeczkę zmiksować blenderem, wymieszać z mlekiem, wlać do drożdży.

  3. Dodać cukier, jajko, rozpuszczone masło i mąkę, wyrobić jednolite w kolorze ciasto.

  4. Wyłożyć do foremki o wymiarach 22x9 cm (mierzone po dnie), wyrównać. Posypać całą porzeczką i kruszonką, odstawić do wyrośnięcia.

  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35 min.

  6. kruszonka:
    Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać miękkie masło, ręką zagnieść kruszonkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń