Do góry

Desery Przepis na:

Fondant z patelni z nutellą

Fondant z patelni z nutellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 241

Dodano:

Odsłon: 12528

Przepyszny ciasto z wypływającą czekoladą przygotowane na patelni! Możesz podwoić składniki i wydłużyć czas pieczeni o 10 minut i przygotować to ciastko w zwykłej tortownicy.

Składniki

  • Składniki na pierwszą warstwę:
  • 60 g miękkiego masła
  • 25 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 60%, pokrojonej w drobną kostkę
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na drugą warstwę:
  • 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 60%, pokrojonej w drobną kostkę
  • 100 g masła
  • 25 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 80g nutelli
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Fondant z patelni z nutellą

Przygotowanie

  1. Przygotowanie pierwszej warstwy:

    Umieść czekoladę w misce żaroodpornej i rozpuść w kąpieli wodnej (nad gotującą się wodą), lekko przestudź.
    W misce miksera umieść masło wraz z cukrem i solą, po czym zmiksuj do białości. Następnie dodaj żółtko i czekoladę, ponownie zmiksuj.
    Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksuj do połączenia się składników i rozsmaruj powstałą masę na spodzie patelni.

  2. Przygotowanie drugiej warstwy:

    Rozpuść czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej. Lekko przestudź i wymieszaj z mąką.
    Jajka z cukrem zmiksuj do białości i wmieszaj do masy czekoladowej.
    Włącz piekarnik i rozgrzej go do 180 oC.
    Rozsmaruj nutellę na pierwszej warstwie, po czym wyłóż na nią drugą warstwę czekoladową.
    Piecz przez 15-17 minut, po czym wyjmij z piekarnika i odstaw na minimum godzinę do ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń