Do góry

Desery Przepis na:

Francuska delicja

Francuska delicja

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 365

Dodano:

Odsłon: 1865

Lekki choć kaloryczny deser :) Niesamowity zapach masła i miodu.

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Francuska delicja

Przygotowanie

  1. Nastaw piekarnik na 180stopni C.
    Z płata ciasta francuskiego (możesz ciasto francuskie zrobić sama, ja jednak nie miałam czasu) wytnij prostokąty o wymiarach ok. 12x6 cm.
    4/5 masła rozpuść w rondelku z 3 łyżkami miodu pitnego.
    Posmaruj tak rozpuszczonym masłem prostokąty i piecz w rozgrzanym piekarniku aż się zrumienią.

    Masa na płat karmelowy (jeśli chcesz, możesz zrobić płynny sos karmelowy)
    Na patelni na średnim ogniu rozpuść cukier brązowy z roztopioną 1/5 masła. Wsyp orzechy i wiórki kokosowe i 3 łyżki miodu pitnego. Wymieszaj dokładnie. Wylej gorącą masę na papier do pieczenia, aby przestygła. Zrób cienką warstwę. Gdy ostygnie możesz go ciekawie złożyć.


    Przepis na płynny karmel: uwaga- potrzebne dodatkowe składniki
    Rozpuszczamy cukier (ok.100g) z jedną łyżką wody, nie mieszamy.
    Gotować na średnim ogniu, aż zacznie gęstnieć i nabierze złotego koloru.
    Natychmiast zestawić z ognia i cały czas mieszając dodać 65g masła. Gdy masło połączy się karmelem dodać 5 łyżek śmietanki 30%. Ponownie wymieszać. Dodaj orzechy i wiórki.

  2. Wypestkuj czereśnie ( możesz użyć malin, truskawek lub wiśni)
    i część z nich wymieszaj z twarogiem i cukrem pudrem.

    Upieczone, wystudzone płaty ciasta smarujemy twarożkiem, układamy wypestkowane czereśnie i dodajemy płat karmelowy lub polewamy sosem karmelowym.

    Enjoy The Food

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń