Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 382
Dodano: 24.05.2014
Odsłon: 1907
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Nastaw piekarnik na 180stopni C.
Z płata ciasta francuskiego (możesz ciasto francuskie zrobić sama, ja jednak nie miałam czasu) wytnij prostokąty o wymiarach ok. 12x6 cm.
4/5 masła rozpuść w rondelku z 3 łyżkami miodu pitnego.
Posmaruj tak rozpuszczonym masłem prostokąty i piecz w rozgrzanym piekarniku aż się zrumienią.
Masa na płat karmelowy (jeśli chcesz, możesz zrobić płynny sos karmelowy)
Na patelni na średnim ogniu rozpuść cukier brązowy z roztopioną 1/5 masła. Wsyp orzechy i wiórki kokosowe i 3 łyżki miodu pitnego. Wymieszaj dokładnie. Wylej gorącą masę na papier do pieczenia, aby przestygła. Zrób cienką warstwę. Gdy ostygnie możesz go ciekawie złożyć.
Przepis na płynny karmel: uwaga- potrzebne dodatkowe składniki
Rozpuszczamy cukier (ok.100g) z jedną łyżką wody, nie mieszamy.
Gotować na średnim ogniu, aż zacznie gęstnieć i nabierze złotego koloru.
Natychmiast zestawić z ognia i cały czas mieszając dodać 65g masła. Gdy masło połączy się karmelem dodać 5 łyżek śmietanki 30%. Ponownie wymieszać. Dodaj orzechy i wiórki.
Wypestkuj czereśnie ( możesz użyć malin, truskawek lub wiśni)
i część z nich wymieszaj z twarogiem i cukrem pudrem.
Upieczone, wystudzone płaty ciasta smarujemy twarożkiem, układamy wypestkowane czereśnie i dodajemy płat karmelowy lub polewamy sosem karmelowym.
Enjoy The Food
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 17 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
Pyszności... :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 25 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Bardzo apetyczne i mega zachęcające :)0 Kto głosował? | Odpowiedz