Do góry

Desery Przepis na:

Francuskie bułeczki z makiem

Francuskie bułeczki z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 380 Ocena: 2032

Dodano:

Odsłon: 482

Bardzo szybkie do zrobienia ciastka z ciasta francuskiego z masą makową i suszoną żurawiną, które wyglądem przypominają drożdżówki z makiem.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 330g
  • ok. 250-300g gotowej masy makowej
  • garść suszonych żurawin
  • 1-2 łyżki mleka
  • Lukier:
  • sok z ok. 1/4 cytryny
  • cukier puder
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Francuskie bułeczki z makiem

Przygotowanie

  1. Schłodzone ciasto francuskie rozwinęłam i pozostawiłam na pergaminie, w który było zawinięte. Ciasto równomiernie posmarowałam masą makową i posypałam suszoną żurawiną. Następnie pomagając sobie pergaminem, zwinęłam ciasto w roladę/rulon wzdłuż dłuższego boku. Taką roladę pokroiłam na mniej więcej równe kilkucentymetrowe kawałki. Wyszło mi 11 sztuk. Każdy kawałek lekko docisnęłam przez środek tępą stroną noża jak typowe drożdżówki i przełożyłam na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciastek posmarowałam mlekiem. Bułeczki piekłam ok. 20 minut w temp. 200 stopni bez termoobiegu i bez wcześniejszego rozgrzewania piekarnika. Po upieczeniu bułeczki od razu wyjęłam z piekarnika i ostrożnie przełożyłam na metalową kratkę, żeby wystygły. Z cytryny wycisnęłam sok. Utarłam go z cukrem pudrem. Lukrem polałam wystudzone bułeczki i odstawiłam żeby lukier zastygł. Pyszny deser gotowy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń