Do góry

Desery Przepis na:

Francuskie rurki z kremem truskawkowym

Francuskie rurki z kremem truskawkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48534

Dodano:

Odsłon: 1528

Pierwsze koty za płoty! Wstyd się przyznać, ale do niedawna nie miałam w domu foremek do wypiekania rureczek. Jak się zapewne domyślacie po nagłówku tego postu, postanowiłam to zmienić i nabyłam taki oto sprzęt w zwykłym sklepie gospodarczym. Jeżeli jest sprzęt to wiadomo, żal go nie wypróbować. Kupiłam więc ciasto francuskie, zrobiłam prosty krem o smaku truskawek i tak powstały te małe słodziaki. Polecam!

Składniki

  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • krem russel:
  • cukier 30 dkg
  • woda 150 ml
  • białka 3 sztuki
  • masło 15 dkg
  • dżem truskawkowy 1 łyżka
  • dodatkowo: cukier kandyzowany
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, kroimy nożem na paski szerokości 3 cm i długości mniej więcej 20 cm.

    Na każdą foremkę do rurek, zaczynając od węższego końca foremki, nawijamy pasek ciasta tak, aby poszczególne zwoje zachodziły na siebie, a po pieczeniu tworzyły całość.

    Przed wypiekiem rurki posypujemy cukrem kandyzowanym, następnie układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy do momentu zrumienienia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 200- 220 stopni.
    Upieczone rureczki jeszcze ciepłe zdejmujemy z foremek. Należy to robić ostrożnie, ponieważ można się poparzyć. Najlepiej przytrzymać szerszy koniec foremki ręką zawiniętą w ściereczkę a drugą ręką szybko zsunąć ciasto na blat.

  2. Teraz przygotowujemy krem: Cukier z wodą doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do nitki. Jeżeli zauważamy, że syrop jest już odpowiednio zrobiony, ubijamy białka na sztywną pianę. Do ubitych białek wlewamy wrzący syrop, całość mieszamy energicznie, ale jednocześnie delikatnie, najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki. Zaparzony krem bezowy
    odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie ubijamy masło, tak aby utworzyło puszystą masę (tzw. pianę). Do masła dodajemy krem bezowy, mieszamy, na końcu dodajemy dżem truskawkowy, ponownie mieszamy całość.

    Gotowy krem przekładamy do szprycy zdobniczej i napełniamy nim zimne rureczki.

  3. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń