Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwsze koty za płoty! Wstyd się przyznać, ale do niedawna nie miałam w domu foremek do wypiekania rureczek. Jak się zapewne domyślacie po nagłówku tego postu, postanowiłam to zmienić i nabyłam taki oto sprzęt w zwykłym sklepie gospodarczym. Jeżeli jest sprzęt to wiadomo, żal go nie wypróbować. Kupiłam więc ciasto francuskie, zrobiłam prosty krem o smaku truskawek i tak powstały te małe słodziaki. Polecam!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 997
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4279
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 713
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1009
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3960
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 807
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 997
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4279
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 713
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1009
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3960
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 807
Składniki
Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, kroimy nożem na paski szerokości 3 cm i długości mniej więcej 20 cm. Na każdą foremkę do rurek, zaczynając od węższego końca foremki, nawijamy pasek ciasta tak, aby poszczególne zwoje zachodziły na siebie, a po pieczeniu tworzyły całość. Przed wypiekiem rurki posypujemy cukrem kandyzowanym, następnie układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy do momentu zrumienienia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 200- 220 stopni. Upieczone rureczki jeszcze ciepłe zdejmujemy z foremek. Należy to robić ostrożnie, ponieważ można się poparzyć. Najlepiej przytrzymać szerszy koniec foremki ręką zawiniętą w ściereczkę a drugą ręką szybko zsunąć ciasto na blat.
Teraz przygotowujemy krem: Cukier z wodą doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do nitki. Jeżeli zauważamy, że syrop jest już odpowiednio zrobiony, ubijamy białka na sztywną pianę. Do ubitych białek wlewamy wrzący syrop, całość mieszamy energicznie, ale jednocześnie delikatnie, najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki. Zaparzony krem bezowy odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie ubijamy masło, tak aby utworzyło puszystą masę (tzw. pianę). Do masła dodajemy krem bezowy, mieszamy, na końcu dodajemy dżem truskawkowy, ponownie mieszamy całość. Gotowy krem przekładamy do szprycy zdobniczej i napełniamy nim zimne rureczki.
Smacznego.