Do góry

Desery Przepis na:

Galaretka z czereśni

Galaretka z czereśni

Autor:

Przepisów i artykułów: 2120 Ocena: 47369

Dodano:

Odsłon: 126

Jeśli owocowy sezon w pełni, nie tylko zamykamy je w słoikach. Od jakiegoś czasu pakujemy próżniowo i mrozimy. Postanowiliśmy zrobić „swojską” galaretkę owocową. Zamiast cukru, użyliśmy ksylitolu.

Składniki

  • 500 g mrożonych czereśni
  • 600 ml wody
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 6 płatków żelatyny
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Owoce rozmrażamy. Można zrobić to na dwa sposoby. Dzień wcześniej rozmrozić w lodówce lub od razu wrzucić do zimnej wody i wolno podgrzewać.

    Owoce zagotowujemy w wodzie ( płynu powinno być około 500 ml ), ewentualnie dosładzamy ksylitolem.
    Płatki żelatyny moczymy w zimnej wodzie, dodajemy do owoców i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy, przelewamy do salaterek lub innych naczyń, schładzamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 13 marca Pyszny deserek na pewno zdrowszy z ksylitolem niż cukrem. Ksylitol to 75% słodkości cukru.Piekłam sernik z nim i był bardzo dobry.:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń