Do góry

Desery Przepis na:

Galaretka z płatków piwonii i róży cukrowej:

Galaretka z płatków piwonii i róży cukrowej:

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 2728

Dodano:

Odsłon: 1310

Pyszna, pachnąca galaretka z płatków kwiatowych. Polecam.

Składniki

  • 3 ubite szklanki płatków piwonii
  • 3 ubite szklanki płatków róży cukrowej
  • sok z 3 cytryn
  • 8 szklanek wody
  • 2 szklanki cukru
  • 4 opakowania żelfixu (po 40 g każde)
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Płatki róży i piwonii ułożyć na dużej, białej ściereczce, by mrówki, które lubią żerować w tych własnie płatkach - mogły spokojnie wyjść.Wystarczy odczekać około 2 godzin. Przemieszać je dokładnie by sprawdzić czy nie ma w nich owadów.
    Zagotować wodę z cukrem i wrzucić do gorącej płatki kwiatów. Przemieszać i odstawić na 24 godziny aby kwiaty oddały swój kolor i aromat.
    Przecedzić przez sito wyłożone gęstą gazą. Wycisnąć mocno.
    Ponownie wstawić na kuchenkę i doprowadzić do wrzenia. Dodać sok z cytryn i cztery opakowania żelfixu. Dokładnie wymieszać. Po dwóch minutach wyłączyć prąd. Przelać galaretkę do słoiczków i krótko zagotować.
    Tak przyrządzona galaretka pięknie pachnie i wybornie smakuje, mimo lekko wyczuwalnej goryczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń