Do góry

Desery Przepis na:

Geometryczna tarta z rabarbarem

Geometryczna tarta z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 398

Dodano:

Odsłon: 665

Odpowiednio przycięty rabarbar zamienia zwykłą tartę w małe dzieło sztuki, które chętnie zagra główną rolę na rodzinnym przyjęciu. Wbrew pozorom, ciasto nie jest trudne do zrobienia, aczkolwiek trochę czasochłonne, ale za to goście będą pod wrażeniem!

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 25 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • Krem:
  • 1 serek mascarpone (250 g)
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • Mleko (ok. 400 ml, trochę mniej niż napisane na opakowaniu budyniu)
  • Dekoracja rabarbarowa:
  • Rabarbar – około 600 g
  • 300 g cukru
  • 300 ml wody
> 6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Geometryczna tarta z rabarbarem

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto: mąkę i masło rozcierać palcami lub w misie robota do czasu aż zacznie wyglądać jak bułka tarta. Dodać cukier, wymieszać, dodać roztrzepane jajko, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki do schłodzenia (ok. pół godziny). Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy ok. 26 cm. Schować do lodówki i dobrze schłodzić. Obciążyć kulkami ceramicznymi, piec w temperaturze 200 °C grzanie góra-dół, 180 °C z termoobiegiem przez 15 min, potem zabrać papier z kulkami i piec dalej około 5-10 min do lekkiego zarumienienia ciasta. Wystudzić.

  2. Krem: przygotować budyń wedle przepisu na opakowaniu, używając mniej mleka, żeby był gęstszy, schłodzić. Utrzeć serek mascarpone, w trakcie ucierania dodawać po łyżce budyniu. Krem przełożyć do zimnej tarty, wyrównać.

  3. Rabarbar: wybrać najbardziej różowe łodygi rabarbaru o podobnej średnicy, pokroić tak, żeby zmieścił się do garnka. Zagotować wodę z cukrem, włożyć rabarbar tak, żeby był w całości pod wodą i od razu odstawić z ognia do powolnego studzenia. W ten sposób rabarbar się ugotuje, ale nie rozpadnie.

  4. Po około 15 min sprawdzić, czy rabarbar jest już wystarczająco ugotowany, wyciągnąć na talerz do dalszego stygnięcia. Ugotowany rabarbar pokroić na krótkie kawałki pod kątem 60°. Układać na cieście, zaczynając od środka. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 17 czerwca Cudo. Też widzę rabarbar i to jeszcze pięknie ułożony. Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka78 13 czerwca Gratuluję cierpliwości:-))
Pięknie wygląda i pysznie smakuje:-)
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 13 czerwca Świetna tarta,ja również jak kolega poniżej,nie miałabym nerwów tak ułożyć hihi:) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 czerwca Super, misterna robota :) mi to przypomina takie wzory, które tworzyły się kalejdoskopach. Takie "patrzydełka" z różnymi świecidełakami w środku, pewnie kojarzysz :D
Jedzonko super, ale chyba nie dałbym rady tego zrobić. No wiesz, nerwica hehehe.
Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń