Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odpowiednio przycięty rabarbar zamienia zwykłą tartę w małe dzieło sztuki, które chętnie zagra główną rolę na rodzinnym przyjęciu. Wbrew pozorom, ciasto nie jest trudne do zrobienia, aczkolwiek trochę czasochłonne, ale za to goście będą pod wrażeniem!
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32582
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 58
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 90
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 935
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 336
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32582
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 58
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 90
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 935
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 336
Składniki
Kruche ciasto: mąkę i masło rozcierać palcami lub w misie robota do czasu aż zacznie wyglądać jak bułka tarta. Dodać cukier, wymieszać, dodać roztrzepane jajko, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki do schłodzenia (ok. pół godziny). Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy ok. 26 cm. Schować do lodówki i dobrze schłodzić. Obciążyć kulkami ceramicznymi, piec w temperaturze 200 °C grzanie góra-dół, 180 °C z termoobiegiem przez 15 min, potem zabrać papier z kulkami i piec dalej około 5-10 min do lekkiego zarumienienia ciasta. Wystudzić.
Krem: przygotować budyń wedle przepisu na opakowaniu, używając mniej mleka, żeby był gęstszy, schłodzić. Utrzeć serek mascarpone, w trakcie ucierania dodawać po łyżce budyniu. Krem przełożyć do zimnej tarty, wyrównać.
Rabarbar: wybrać najbardziej różowe łodygi rabarbaru o podobnej średnicy, pokroić tak, żeby zmieścił się do garnka. Zagotować wodę z cukrem, włożyć rabarbar tak, żeby był w całości pod wodą i od razu odstawić z ognia do powolnego studzenia. W ten sposób rabarbar się ugotuje, ale nie rozpadnie.
Po około 15 min sprawdzić, czy rabarbar jest już wystarczająco ugotowany, wyciągnąć na talerz do dalszego stygnięcia. Ugotowany rabarbar pokroić na krótkie kawałki pod kątem 60°. Układać na cieście, zaczynając od środka. Gotowe!