Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny deser z bitą śmietaną i owocami.
mikser, miska, piekarnik, blacha do pieczenia, papier do pieczenia, rękaw cukierniczy,
Składniki
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i pędzelkiem rozsmarowujemy troszkę oleju, tak żeby papier był lekko natłuszczony. W większej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Podczas ubijania piany mikserem stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując. Na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i nadal chwilę miksujemy do powstania gęstej, błyszczącej piany.
Masę bezową umieszczamy w rękawie cukierniczym z okrągłą, dużą tylką. Do formowania bezików możemy użyć metalowego ringu. Ring za każdym razem maczamy w gorącej wodzie żeby masa nie kleiła się do boków. Wciskamy masę bezową na wyłożoną blachę, na 3/4 wysokości ringu.
Zapełnioną blachę wkładamy do nagrzanego do 110 stopni Celsjusza piekarnika i suszymy przy lekko uchylonej klapie 3 godziny.
Gotowe, ostudzone beziki dekorujemy bitą śmietaną i owocami. Bitą śmietanę robimy ubijając śmietanę z cukrem pudrem. Smacznego !!!