Desery Przepis na:
Gnieciuszki jabłkowe.

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8512
Dodano: 19.12.2014
Odsłon: 2998
Składniki
- 250 ml wody
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół kostki margaryny
- 1 jajko
- szczypta soli
- dodatki: 1 duże jabłko
- 100 g rodzynek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Wodę gotujemy z margaryną i solą. Do gotującej dodajemy jedną szklankę mąki i energicznie rozcieramy grudki.
Do wystudzonej masy dodajemy jedno jajko i drugą szklankę mąki oraz proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto.
Dzielimy ciasto na dwie części. -
Jabłko obieramy kroimy w kostkę, dodajemy rodzynki, sok z cytryny, miód oraz cynamon, mieszamy.
Jedno ciasto wałkujemy na cienki placek, wykładamy jabłka, przykrywamy drugim cienko rozwałkowanym ciastem, dociskamy.
Placek kroimy na mniejsze, takie pięciocentymetrowe kawałki.
Pieczemy 20 minut w 170 stopniach na złoty kolor.
Komentarze do przepisu (2)

Maudie 12 stycznia 2015Zgłoś do usunięcia
Muszą być obłędne!1 Kto głosował? | Odpowiedz

luna76 19 grudnia 2014Zgłoś do usunięcia
Potrzeba matką wynalazku :) Super !!!!2 Kto głosował? | Odpowiedz