Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Morze kojarzy nam się z wakacjami, odpoczynkiem, świeżą rybą, ale także… z chrupiącymi goframi pieczonymi w budkach na deptakach. Te przysmaki są bardzo charakterystyczne w smaku, lekkie i puszyste, a jednocześnie chrupkie i kruche. Nie trzeba jednak jechać nad morze. Oto przepis na gofry jak nad morzem. Choć wymagają dość długiego czasu odpoczynku, to w żadnym względzie nie ustąpią tym sprzedawanym w kawiarniach i budkach.
Do rondelka wlej mleko. Dodaj posiekane w kostkę masło i podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia tłuszczu. Pozostaw do ostygnięcia i przelej mieszankę do miski.
Wsyp do miski drożdże, cukier, sól, mąkę i jajka. Wszystko razem wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
Miskę przykryj talerzem i odstaw na minimum 2 godziny lub na całą noc do lodówki.
Następnie wymieszaj ciasto widelcem i dodaj 3 łyżki mleka.
Rozgrzej gofrownicę do uzyskania odpowiedniej temperatury. Nakładaj po chochelce ciasta w każdą kieszonkę, by masa nie wypływała i całkowicie pokrywała blaszki do pieczenia.
Piecz gofry przez 3-4 minuty do uzyskania złotego koloru.
Gofry jak nad morzem zachowują swoją chrupkość, jeśli zostaną od razu podane. Jeśli musisz je przechować, studź je na kratce i podgrzewaj krótko w piekarniku nastawionym na 150 st. Celsjusza.
Podawaj gofry posypane cukrem pudrem.
Makaron że świeżymi pomidorami i mieszanką owoców morza
Odsłon: 2354
Autorski przepis na smaczne i kruche roladki na niedzielny obiad.
Odsłon: 9
Przepyszny chleb o sprężystym miąższu i grubej, chrupiącej skórce. Mimo, że c...
Odsłon: 51
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 2651
Autorski przepis na smaczne i kruche roladki na niedzielny obiad.
Odsłon: 9
Przepyszny chleb o sprężystym miąższu i grubej, chrupiącej skórce. Mimo, że c...
Odsłon: 51
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 2651
Składniki
Do rondelka wlej mleko. Dodaj posiekane w kostkę masło i podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia tłuszczu. Pozostaw do ostygnięcia i przelej mieszankę do miski.
Wsyp do miski drożdże, cukier, sól, mąkę i jajka. Wszystko razem wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
Miskę przykryj talerzem i odstaw na minimum 2 godziny lub na całą noc do lodówki. Następnie wymieszaj ciasto widelcem i dodaj 3 łyżki mleka.
Rozgrzej gofrownicę do uzyskania odpowiedniej temperatury. Nakładaj po chochelce ciasta w każdą kieszonkę, by masa nie wypływała i całkowicie pokrywała blaszki do pieczenia.
Piecz gofry przez 3-4 minuty do uzyskania złotego koloru.
Gofry jak nad morzem zachowują swoją chrupkość, jeśli zostaną od razu podane. Jeśli musisz je przechować, studź je na kratce i podgrzewaj krótko w piekarniku nastawionym na 150 st. Celsjusza. Podawaj gofry posypane cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Krucha szarlotka
Desery
Bułeczki z malinami, imbirem i kardamonem
Desery
Rolada marengowa z bitą śmietaną jagodami i porzeczkami
Desery
Ciasto ucierane z papierówkami
Krucha szarlotka
Szybka i krucha szarlotka, każdy może ją upiec.
Odsłon: 19
Bułeczki z malinami, imbirem i kardamonem
Kiedy kończy się sezon jagodowy to od sierpnia do późnej jesieni piekę bułecz...
Odsłon: 120