Do góry

Desery Przepis na:

Gotowana babka cytrynowa na oleju

Gotowana babka cytrynowa na oleju

Autor:

Przepisów i artykułów: 463 Ocena: 2967

Dodano:

Odsłon: 432

Jest to babka bardzo wilgotna bo zrobiona na wspomnianym oleju. Zrobiłam ją z dodatkiem soku z cytryny i otartej skórki cytrynowej, które dodają jej smaku i aromatu. Babka jest łatwa i szybka do zrobienia. Gotuje się ją w garnku. Można do tego użyć specjalnej metalowej formy do babek gotowanych, lub zwykłej formy metalowej lub silikonowej z kominem, takiej w której piecze się babki w piekarniku.

Składniki

  • 5 jajek (średniej wielkości)
  • 3/4szkl. cukru
  • 32g cukru waniliowego
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g każdy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4szkl. oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • cukier puder do oprószenia
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gotowana babka cytrynowa na oleju

Przygotowanie

  1. Składniki na babkę wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Jajka wybiłam do miski miksera. Dosypałam do nich cukier zwykły i waniliowy i ucierałam kilka minut na puszystą masę. Mąkę tortową przesiałam przez sito i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i budyniami w proszku. Tą mieszankę wsypałam do ubitych jajek i wymieszałam łyżką do połączenia składników. Następnie do ciasta dolałam partiami olej i również mieszałam aż się całkowicie połączył z ciastem. Na koniec dodałam sok i skórkę z cytryny i jeszcze raz wszystko wymieszałam. Ciasto przełożyłam do silikonowej formy na babkę z kominem. Formę wstawiłam do dużego garnka, wypełnionego wodą do 3/4 wysokości formy na babkę. Garnek przykryłam pokrywką i ustawiłam na gazie. Babkę gotowałam na małym gazie do suchego patyczka, w praktyce około godziny. Po ugotowaniu formę z babką wyjęłam z garnka i wystudziłam ją w formie. Po wystudzeniu przełożyłam na talerz i schłodziłam w lodówce. Przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń