Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to babka bardzo wilgotna bo zrobiona na wspomnianym oleju. Zrobiłam ją z dodatkiem soku z cytryny i otartej skórki cytrynowej, które dodają jej smaku i aromatu. Babka jest łatwa i szybka do zrobienia. Gotuje się ją w garnku. Można do tego użyć specjalnej metalowej formy do babek gotowanych, lub zwykłej formy metalowej lub silikonowej z kominem, takiej w której piecze się babki w piekarniku.
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105453
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 87
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4549
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 30
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105453
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 87
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4549
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 30
Składniki
Składniki na babkę wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Jajka wybiłam do miski miksera. Dosypałam do nich cukier zwykły i waniliowy i ucierałam kilka minut na puszystą masę. Mąkę tortową przesiałam przez sito i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i budyniami w proszku. Tą mieszankę wsypałam do ubitych jajek i wymieszałam łyżką do połączenia składników. Następnie do ciasta dolałam partiami olej i również mieszałam aż się całkowicie połączył z ciastem. Na koniec dodałam sok i skórkę z cytryny i jeszcze raz wszystko wymieszałam. Ciasto przełożyłam do silikonowej formy na babkę z kominem. Formę wstawiłam do dużego garnka, wypełnionego wodą do 3/4 wysokości formy na babkę. Garnek przykryłam pokrywką i ustawiłam na gazie. Babkę gotowałam na małym gazie do suchego patyczka, w praktyce około godziny. Po ugotowaniu formę z babką wyjęłam z garnka i wystudziłam ją w formie. Po wystudzeniu przełożyłam na talerz i schłodziłam w lodówce. Przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem.