Do góry

Desery Przepis na:

Gotowany sernik z kukułką

Gotowany sernik z kukułką

Autor:

Przepisów i artykułów: 97 Ocena: 1198

Dodano:

Odsłon: 10769

Sernik z dodatkiem masy krówkowej o smaku kukułki smakuje wspaniale. Na dodatek jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia.

Składniki

  • 3 opakowania herbatników maślanych ok. 500 g
  • opakowanie okrągłych biszkoptów 150 g
  • puszka masy krówkowej o smaku kukułki
  • 0,5 szklanki słodkiej kawy do nasączania
  • kakao do posypania
  • owoce do dekoracji
  • ser
  • 20 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kg mielonego sera np. z wiaderka
  • 200 ml mleka
  • 2 waniliowe lub śmietankowe budynie
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • sok z połowy cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. WYKONANIE:

    Masło, cukier rozpuszczamy. Dodajemy ser, rozpuszczone w mleku budynie z mąkę ziemniaczaną oraz jajka. Podgrzewamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Gdy masa porządnie zgęstnieję jest gotowa. Na końcu wlewamy sok z cytryny.


    Blachę wykładamy folią spożywczą aż po same brzegi, układamy warstwę herbatników.

    Wylewamy cały ser na który układamy drugą warstwę herbatników. Odstawiamy na chwilę żeby masa serowa trochę stężała.

    Następnie smarujemy całą masą krówkową i równo rozsmarowujemy. Biszkopty moczymy w kawie i układamy w odstępach.

    Ciasto chowamy na całą noc do lodówki.

    Przed krojeniem wyciągamy z blachy, usuwamy folię i posypujemy kakao. Dekorujemy owocami. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń