Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe w przygotowaniu, szybkie, a co najważniejsze bardzo smaczne. Ciasto z mąki z zielonego groszku nakrapiane… makiem.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8619
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1262
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10252
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4662
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 727
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8619
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1262
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10252
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4662
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 727
Składniki
TORTOWNICA 22 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem do otrzymania gładkiej jasnej masy. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko, wszystko delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Jak ciasto będzie zbyt rumiane a w środku surowe, należy zmniejszyć temperaturę do 160ºC. Wyjąć, wystudzić. Odciąć górne wybrzuszenie ciasta i pokruszyć tylko zieloną część. Masa. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrami i sokiem z cytryny. Pod koniec dodać śmietanfix. Gotowym kremem udekorować wierzch ciasta i posypać pokruszonym ciastem. Można udekorować jadalnymi kwiatami lub owocami.