Do góry

Desery Przepis na:

Groszkowy piegusek

Groszkowy piegusek

Autor:

Przepisów i artykułów: 774 Ocena: 15080

Dodano:

Odsłon: 257

Łatwe w przygotowaniu, szybkie, a co najważniejsze bardzo smaczne. Ciasto z mąki z zielonego groszku nakrapiane… makiem.

Składniki

  • Ciasto : mąka z zielonego groszku 200 g
  • mąka pszenna 100 g
  • masło lub margaryna 250 g
  • drobny cukier 240 g
  • 4 jajka
  • mleko 250 ml
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • suchy mak 1 szklanka
  • Krem : śmietana 18 % 300g
  • cukier puder 2 płaski łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • sok z cytryny do smaku ( 1-2 łyżeczki )
  • śmietanfix 14 g
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Groszkowy piegusek

Przygotowanie

  1. TORTOWNICA 22 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką.
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać.

    Masło utrzeć z żółtkami i cukrem do otrzymania gładkiej jasnej masy.
    Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko, wszystko delikatnie wymieszać szpatułką.
    Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać.

    Ciasto przelać do formy, wyrównać.
    Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
    Jak ciasto będzie zbyt rumiane a w środku surowe, należy zmniejszyć temperaturę do 160ºC.
    Wyjąć, wystudzić.
    Odciąć górne wybrzuszenie ciasta i pokruszyć tylko zieloną część.
    Masa.
    Schłodzoną śmietanę ubić z cukrami i sokiem z cytryny.
    Pod koniec dodać śmietanfix.
    Gotowym kremem udekorować wierzch ciasta i posypać pokruszonym ciastem.
    Można udekorować jadalnymi kwiatami lub owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 24 września Fajne ciasto, tylko musze sprawdzic, czy u mnie jest dostepna taka maka, gdyz nigdy o niej nie slyszalam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 19 września Mąka z zielonego groszku - dla mnie nowość a ciasto prezentuje się wspaniale:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń