Do góry

Desery Przepis na:

Gruszki w sosie czekoladowym.

Gruszki w sosie czekoladowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 762 Ocena: 14527

Dodano:

Odsłon: 194

Deser wart zrobienia.Serdecznie polecam posmakuje i dużym i małym:)

Składniki

  • Gruszki dwie duże
  • skórka pomarańczowa
  • cynamon łyżeczka
  • cukier łyżka opcjonalnie
  • szkl.mleka
  • 2 kopiate łyżki kakao
  • 1 żółtko
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pestki granatu
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gruszki obrać,przekroić na pół ,wydrążyć środek i wrzucić do gotującej wody z cynamonem,cukrem i skórką pomarańczową.
    Gotować w zależności od gruszek,jeśli są miękkie to wystarczy 5 min.twarde dłużej.

    Miękkie gruszki wyjąć na sitko.

  2. Zrobić sos czekoladowy.
    3/4 szklanki mleka zagotować z dodatkiem kakao.Trzeba mieszać by się nie przypaliło
    Żółtka utrzeć z łyżką cukru na kogel mogel,dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i resztę mleka .
    Zamieszać i wlać na gotujące mleko z kakao.

    Masa zaraz zgęstnieje,zamieszać i zdjąć z ognia.
    Gruszki przełożyć do miseczek,zalać sosem i udekorować pestkami granatu.

    Deser można jeść na ciepło i zimno.

  3. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń