Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na te pyszne owoce otwarty. I do tego aromatyczny sos waniliowy…
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3825
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414652
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2364
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3825
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414652
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2364
Składniki
1. Gruszki obieram ze skórek, kroję na pół i wycinam komorę nasienną.
2. W garnku przygotowuję wodę (tyle by zakryła gruszki), zagrzewam ją (bez gruszek – te dopiero wrzucam jak woda wrze) i dodaję cukier i goździki. Do wrzątku wrzucam gruszki. Gotuję do miękkości. Gruszki wyciągam na sitko do ostygnięcia. Kompot jest do spożycia.
3. W garnku do mleka wlewam 0,75 litra mleka, dosypuję 1-2 łyżeczki cukru waniliowego (domowego) i wsypuję 1 opakowanie budyniu z cukrem. Mieszam trzepaczką co kilka minut. Gdy sos zgęstnieje (będzie lejący ale nie sztywny jak budyń) odstawiam do ostygnięcia.
4. Do miseczek wkładam po 3-4 połówki gruszki i polewam sosem waniliowym. Na wierzch posypuję wiórkami czekoladowymi lub innymi.