Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawy sposób na wykorzystanie nadmiaru pieczywa. Pomysł na oryginalny słodki deser.
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2203
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 231
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1515
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2203
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 231
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1515
Składniki
Żurawinę sparz wrzątkiem, odstaw na kilka minut. Obrane ze skórki gruszki pokrój w plastry, przełóż do miski. Wlej sok z cytryny. Dodaj 3 łyżeczki cukru, cynamon i odcedzoną na sitku żurawinę. Wymieszaj dokładnie. Bułki poprzekrawaj na połówki. Białka oddziel od żółtek. Żółtka połącz z mlekiem. Bułki namocz w mleku. Układaj je ciasno w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem (1/3 bułek). Wykładamy 1/3 gruszek. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Zapiekankę pieczemy przez pół godziny w 180 stopniach C. Białka ubij, pod koniec dodaj do piany 2 łyżeczki cukru. Wyłóż na zapiekankę. Piecz jeszcze przez 10 minut.