Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawy sposób na wykorzystanie nadmiaru pieczywa. Pomysł na oryginalny słodki deser.
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9553
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3138
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6635
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9553
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3138
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6635
Składniki
Żurawinę sparz wrzątkiem, odstaw na kilka minut. Obrane ze skórki gruszki pokrój w plastry, przełóż do miski. Wlej sok z cytryny. Dodaj 3 łyżeczki cukru, cynamon i odcedzoną na sitku żurawinę. Wymieszaj dokładnie. Bułki poprzekrawaj na połówki. Białka oddziel od żółtek. Żółtka połącz z mlekiem. Bułki namocz w mleku. Układaj je ciasno w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem (1/3 bułek). Wykładamy 1/3 gruszek. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Zapiekankę pieczemy przez pół godziny w 180 stopniach C. Białka ubij, pod koniec dodaj do piany 2 łyżeczki cukru. Wyłóż na zapiekankę. Piecz jeszcze przez 10 minut.