Do góry

Desery Przepis na:

Gruszkowa zapiekanka

Gruszkowa zapiekanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 3650

Dodano:

Odsłon: 282

Ciekawy sposób na wykorzystanie nadmiaru pieczywa. Pomysł na oryginalny słodki deser.
Reklama
Reklama
Gruszkowa zapiekanka

Przygotowanie

  1. Żurawinę sparz wrzątkiem, odstaw na kilka minut. Obrane ze skórki gruszki pokrój w plastry, przełóż do miski. Wlej sok z cytryny. Dodaj 3 łyżeczki cukru, cynamon i odcedzoną na sitku żurawinę. Wymieszaj dokładnie. Bułki poprzekrawaj na połówki. Białka oddziel od żółtek. Żółtka połącz z mlekiem. Bułki namocz w mleku. Układaj je ciasno w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem (1/3 bułek). Wykładamy 1/3 gruszek. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Zapiekankę pieczemy przez pół godziny w 180 stopniach C. Białka ubij, pod koniec dodaj do piany 2 łyżeczki cukru. Wyłóż na zapiekankę. Piecz jeszcze przez 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 października 2017 Basiu, robisz smaka i jak tu do obiadu wytrzymać hehehe.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń