Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikata masa, kwaskowate jabłka, chrupiący spód z akcentem czekoladowym :)
Bardzo smaczne ciasto czekoladowe, które w połączeniu z masą grysikową daje b...
Odsłon: 10476
Gwarantuję, że jak raz zrobicie ten deser np. w dzisiejsze niedzielne popołud...
Odsłon: 1157
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 11746
Sałatka kolorowa w smaku wyjątkowa to kuskus perłowy, marchewka młoda karmeli...
Odsłon: 605
Przepis dnia
Domowa wiejska kiełbasa podpiekana wyszła rewelacyjna, pyszna, rozpływająca s...
Odsłon: 839
Gwarantuję, że jak raz zrobicie ten deser np. w dzisiejsze niedzielne popołud...
Odsłon: 1157
Szybka i prosta babka marmurkowa , z tego przepisu babka zawsze się udaje i p...
Odsłon: 11746
Sałatka kolorowa w smaku wyjątkowa to kuskus perłowy, marchewka młoda karmeli...
Odsłon: 605
Przepis dnia
Domowa wiejska kiełbasa podpiekana wyszła rewelacyjna, pyszna, rozpływająca s...
Odsłon: 839
Składniki
Z czekolady mlecznej odłożyć dwie kostki do dekoracji. Resztę rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z 4 garściami płatków kukurydzianych, tak aby wszystkie płatki były pokryte czekoladą. Tak samo postąpić z białą czekoladą.. Przygotować tortownicę o średnicy 26cm. NA dnie ułożyć przemiennie krąg z ciemnych płatków i białych. Przykryć płatki woreczkami lub folią spożywczą i podociskać do dna, tak aby się dobrze zlepiły płatki. Spód włożyć do lodówki, aby czekolada zastygła.
Rozpuścić galaretkę, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawić aby zaczęła tężeć. Jabłka obrać i pokroić na kawałeczki- dowolnie, byle dość małe.
Z mleka, wody, cukru i kaszy manny ugotować dość gęsty grysik. Odstawić do wystygnięcia. Masło zmiksować na puszystą masę i dodawać po trochu zimny grysik. Jak ktoś lubi można dodać kilka kropel aromatu waniliowego.
Z zastygniętego spodu zdjąć folię, wyłożyć na niego pół masy grysikowej. Na masie poukładać jabłka, tak by zajęły całą powierzchnię.Na jabłka wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki by zastygła. Na koniec, jak galaretka się już mocno zetnie, wyłożyć na nią resztę masy grysikowej, zrobić delikatne 'fale' i posypać startą czekoladą (to te dwie kostki co odłożyliśmy na początku). Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Najlepiej podawać lekko ogrzane, nie takie od razu z lodówki. SMACZNEGO ! :)
UWAGA! Spód z płatków jest dość twardy, ciężko się kroi, trzeba zrobić spory nacisk na nóż. Ja uwielbiam ten torcik, bo wyjadam wierzch i zostaje mi chrupak z czekolady i płatków na koniec każdego kawałeczka :). Jabłka można zastąpić dowolnymi owocami, myślę że świetnie by się sprawdziły np jagody.
Przepisy Desery
Desery
Mazurek czekoladowo bakaliowy i z białej czekolady
Desery
Babka migdałowa jak dawniej
Desery
Mazurki wielkanocne
Desery
Keks
Mazurek czekoladowo bakaliowy i z białej czekolady
Mazurki wielkanocne są pełne smaków, różnych kształtów i wzorów. Te tradycyjn...
Odsłon: 29
Babka migdałowa jak dawniej
Babki na święta się wypieka, każdy na nie czeka. Są duże, małe i malutkie, z...
Odsłon: 42