Do góry

Desery Przepis na:

Gwiazdki serowe z dziurką

Gwiazdki serowe z dziurką

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 1172

Dodano:

Odsłon: 3780

Czy to faworki, czy już obwarzanki? Gwiazdki serowe są chrupkie jak faworki i smaczne jak obwarzanki.

Składniki

  • 1 ¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 200 g twarogu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu
  • olej do smażenia
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki (naturalnie oprócz oleju) umieszczam w misce, zagniatam ciasto, które będzie elastyczne i będzie się wspaniale rozwałkowywać.
    Dzielę ciasto na pół (dla wygody). Każdą połówkę rozwałkowuję na grubość ok. 3 mm i wykrawam gwiazdki, a następnie dziurki (lub też inne kształty, jeśli akurat nie dysponujesz gwiazdką

  2. Na patelnię wlewam olej na wysokość ok. 2,5 cm. Rozgrzewam. Smażę gwiazdki z każdej strony, aż zrobią się złote (to zajmuje chwilę).
    Jeszcze ciepłe gwiazdki posypuję cukrem pudrem i gotowe.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń