Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyk w każdej kuchni - jabłecznik. Kruche ciasto, wspaniałe dodatki do jabłek... To wszystko sprawia, że ciasto jest pyszne i pachnące :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9578
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4438
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 204
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20869
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9578
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4438
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 204
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20869
Składniki
Ze wszystkich składników zagniatam ciasto. Dzielę w proporcji 2/3 do 1/3. Większą część ciasta rozwałkowuję i układam na wysmarowanej tortownicy o średnicy 24 cm (można zrobić rant z ciasta). Tortownicę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. W tym czasie przyrządzam farsz.
Jabłka obieram i trę na dużych oczkach, dodaję pozostałe składniki i mieszam. Z 1/3 ciasta wykrawam dowolne kształty, które będę układać na jabłeczniku (u mnie są to gwiazdki i księżyc). Wyciągam tortownicę z piekarnika, wykładam farsz z jabłek i na górze układam pozostałą część ciasta. Jabłecznik wstawiam ponownie do piekarnika na 35 minut, aż górna warstwa ciasta będzie złota. Następnie wyciągam jabłecznik i niecierpliwie czekam, aż przestygnie. Posypuję całość cukrem pudrem. Można oczywiście serwować ciepłe