Do góry

Desery Przepis na:

Herbatnikowiec z masą czekoladowo-kawową.

Herbatnikowiec z masą czekoladowo-kawową.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1068 Ocena: 21934

Dodano:

Odsłon: 9825

Ciasto rozpływa się w ustach,jest miękkie,pachnące rumem i bardzo smaczne.Polecam wypróbować w jesienny zimny wieczór z filiżanką kawy lub herbaty:)

Składniki

  • herbatniki czekoladowe 400g
  • 100g rodzynek
  • 2 serki mascarpone ,4 łyżki cukru pudru ,2 śmietanki 30% ,2 śmietan-fix
  • czekolada gorzka 100g posiekana
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki kawy zaparzonej w 1/2 wrzątku
  • masa kajmakowa,płatki migdałowe uprażone
  • rum po 50ml do każdego kremu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Herbatnikowiec z masą czekoladowo-kawową.

Przygotowanie

  1. Przygotować blaszkę 25/35cm.
    Spód wyłożyć herbatnikami.
    Zrobić krem czekoladowy.
    Mascarpone utrzeć z 3 łyżkami kakao,dodać śmietankę i dalej ucierać.
    Na koniec wsypać śmietan-fix, zmiksować ,dać rozdrobnioną czekoladę ,oraz wlać rum.Wsypać rodzynki ,wymieszać.
    Wymieszać i wyłożyć na herbatniki.

  2. Warstwę czekoladową przykryć herbatnikami.
    Zrobić krem kawowy.
    3 łyżki kawy zaparzyć wrzątkiem i zostawić do wystudzenia.
    Serek mascarpone zmiksować ze śmietanką i cukrem pudrem.
    Dodawać po łyżce wystudzonej kawy i miksować.
    Na koniec wlać 50ml rumu i wsypać śmietan-fix,zmiksować.
    Krem wyłożyć na herbatniki i rozsmarować.
    Wierzch wyłożyć herbatnikami.
    Rozsmarować masę kajmakową.
    Płatki migdałowe uprażyć na patelni i posypać wierzch ciasta.

  3. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń