Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik

Jabłecznik

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 1608

Dodano:

Odsłon: 40280

Smaczne i proste :-)

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • mąka, 3 szklanki
  • cukier puder, 1 1/4 szklanki
  • margaryna, 20 dag
  • żółtka, 5 szt
  • cukier waniliowy, 1 szt
  • śmietana, 2 łyżki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • PONADTO:
  • jabłka (duże), 9-10 szt
  • białka, 5 szt
  • cukier, 3/4 szklanki
  • budyń śmietankowy, 2 szt
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Jabłecznik

Przygotowanie

  1. CIASTO KRUCHE:

  2. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blache (24x36). Drugą część ciasta włożyć do zamrażarki.

  3. JABŁKA:

  4. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, ułożyć na rozwałkowanym cieście.

  5. BIAŁKA:

  6. Białka ubić, dodać cukier, na koniec wymieszać z budyniem. Wyłożyć na pokrojone jabłka. Na górę zetrzeć drugą część kruchego ciasta.

  7. Piec ok 50 min w 160°C

  8. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mazia 20 października 2011 dałam budynie wiśniowe,bo takie miałam i piana wyszła różowa,ale efekt końcowy super,polecam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aniiita2 05 sierpnia 2011 dziś zamierzam upiec, ciekawa jestem jaki bedzie efekt :P

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sylwia75 14 kwietnia 2011 wypróbowałam,smakuje rewelacyjnie i wygląda tak jak na zdjęciu-polecam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 13 kwietnia 2011 Niby zwykły jabłecznik, ale zaciekawił mnie pomysł na pianę z budyniami :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agatokaj 12 kwietnia 2011 mmmmmmmmmmmmmmm już mam ochotę.Do ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiolka81 12 kwietnia 2011 Extra wygląda,napewno spróbuję,pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gosik33 11 kwietnia 2011 Jak rozumiem budynie dodać sypkie (nie ugotowane) ? :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 10 kwietnia 2011 Brzmi wyśmienicie,na pewno wypróduje .Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń