Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny jabłecznik przełożony kremami. Inni zwą to ciasto Jabłecznikiem Królewskim, może dlatego, że pięknie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje? Jesienią, gdy jest sezon na jabłka częściej piekę to ciasto ale mimo wszystko i tak często gości na naszym stole Na szczęście jabłka możemy kupić o każdej porze roku więc mogę się tym jabłecznikiem królewskim delektować gdy tylko mam na to ochotę
Blacha do pieczenia 25x30, mikser, garnek, szpatułka, łyżka, szklanka
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Najpierw upieczemy biszkopt:) Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier oraz żółtka Mąkę oraz kakao przesiać przez sitko, dodać proszek do pieczenia i wymieszać za pomocą szpatułki. Biszkopt wyłożyć na blaszkę do pieczenia i piec ok 25 minut w 175 C, góra- dół Biszkopt ostudzić.
Podczas pieczenia biszkoptu, możecie przygotować masę jabłeczną. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do garnuszka i gotować z wodą ok 10 minut, aż jabłka zmiękną. Jabłka zdjąć z ognia i wsypać do nich galaretki. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia i do lekkiego stężenia.
Gdy masa jabłeczna spokojnie sobie stygnie, zabierzcie się za przygotowanie masy budyniowej:) 250ml mleka zagotować a w pozostałych 250ml rozprowadzić proszek budyniowy z cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie się gotować wlać rozrobiony proszek i mieszać tak długo aż masa budyniowa bardzo zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia W misce utrzeć masło z cukrem pudrem a następnie dodać partiami ostygnięty budyń.
Biszkopt po ostudzeniu nasączyć lekko wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Na biszkopt nałożyć ostudzony krem budyniowy oraz ostudzone i lekko tężejące jabłka. Wstawić do lodówki na jakieś 20 minut. W tym czasie zacznij ubijać śmietankę:) Gdy ubijesz ją na sztywno, dodaj na końcu śmietanfixy. Wyjmij z lodówki ciasto i wyłóż na nie ubitą śmietanę. Wierzch ciasta możesz posypać starta czekoladą