Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty biszkopt połączony z lekko kwaskowatą masą jabłeczną oraz delikatną masą waniliową, obsypany wiórkami kokosowymi i mleczną czekoladą to na pewno rozkosz dla podniebienia. Ciasto idealne na niedzielne popołudnie.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12454
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1406
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13433
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5676
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12454
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1406
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13433
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5676
Składniki
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ekstrakt waniliowy, żółtka i ocet. Nadal ubijamy. Na końcu wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczona dużą blaszkę lub blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 40 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy na kratce.
Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, a następnie podsmażamy je z małą ilością wody. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Przestudzona galaretkę mieszamy z przestudzonymi podsmażonymi jabłkami.
Masę jabłeczną wlewamy na biszkopt i schładzamy w lodówce.
Gotujemy budyń czyli; 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka dolewamy rozpuszczone w 1/2 szklanki mleka dwa budynie waniliowe. Całość dokładnie i cały czas mieszamy, aż powstanie budyń. Budyń po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy na gładka masę. Do utartego masła dodajemy po łyżce budyniu cały czas miksując masę. Dobrze zmiksowana masę wykładamy na biszkopt z masą jabłkowa i dokładnie rozprowadzamy po całości.
Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi oraz startą na małych oczkach mleczną czekoladą. Ciasto schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Smacznego !!!