Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik na kruchym cieście

Jabłecznik na kruchym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26212

Dodano:

Odsłon: 9778

Jabłecznik upieczony na kruchym cieście

Składniki

  • jabłka 7 szt.
  • cynamon 1 opak.
  • kisiel cytrynowy 2 opak.
  • cukier puder do posypania ciasta
  • blacha 30/25/6 cm
  • Ciasto:
  • mąka krupczatka 2 szklanki
  • mąka pszenna Typ 450 1 szklanka
  • margaryna Kasia 1 kostka
  • cukier 3 łyżki
  • żółtka 4 szt.
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy
  • Pianka:
  • białka z 4 jajek
  • cukier puder 3 łyżki
  • Masa jabłkowa:
  • jabłka pokrojone w kostkę
  • cynamon 1 opak.
  • kisiel cytrynowy 2 opak.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Jabłecznik na kruchym cieście

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, dodajemy cynamon, kisiele i dokładnie musimy wymieszać. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą częścią ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem po całości.Na wyłożone dno ciastem, wykładamy masę jabłkową, równomiernie ją rozprowadzamy.

  2. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonej masy jabłkowej.

  3. Wierzch warstwy piany posypujemy zmrożonym startym ciastem.

  4. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół.

  5. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, ostudzone posypujemy cukrem pudrem, kroimy na porcje.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń