Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik w biszkopcie:

Jabłecznik w biszkopcie:

Autor:

Przepisów i artykułów: 331 Ocena: 2721

Dodano:

Odsłon: 4590

Drobno pokrojone jabłka zalane kwaskowym kisielem i otulone dwoma cienkimi biszkoptami to jest to, co Wam zasmakuje.

Składniki

  • Upiec dwa cienkie biszkopty.
  • Składniki na jeden z nich:
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki (pół na pół z ziemniaczaną)
  • 1/2 łyżeczki proszku
  • 2-3 łyżki gorącej wody.
  • Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg winnych, twardych jabłek
  • 3 kisiele o smaku cytrynowym z cukrem (każdy na 1/2 litra wody)
  • 3,5 szklanki zimnej wody
  • sok i otarta skórka z cytryny
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Obie mąki zmieszać z proszkiem i przesiać. Wciąż miksując, stopniowo łączyć z masą jajeczną. Na końcu wlać gorącą wodę.
    Przelać na dużą blachę o wymiarach 25/35 cm i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Piec 20 minut.
    Podobnie postąpić z drugim biszkoptem.

    Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Robię to przy pomocy krajalnicy do warzyw.
    Na dno garnka z grubym dnem wlać 1/2 szklanki wody i dodać pokrojone jabłka. Dusić około 10 minut.Uważać, by ich nie rozgotować. Powinny zostać lekko twarde.
    W 3 szklankach zimnej wody rozmieszać 3 kisiele i wlać do jabłek. Zmniejszyć ogień i mieszać aż masa zgęstnieje.Zestawić z ognia i wmieszać sok oraz otartą skórkę z cytryny.

    Pierwszy biszkopt umieścić w tej samej formie, w której się piekł.Wylać na niego gorącą masę jabłkową. Przykryć drugim biszkoptem. Lekko docisnąć np. deską do krojenia i umieścić na noc w lodówce. Oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń