Do góry

Desery Przepis na:

Jabłkowy przekładaniec

Przepis dnia 2016-04-20
Jabłkowy przekładaniec

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4714

Dodano:

Odsłon: 21118

Przepyszne ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym oraz dwoma warstwami jabłek w galaretce. Tylko wygląda na skomplikowane, ale tak na prawdę jest bardzo proste. Uwaga! Ciasto jest wysokie :)

Składniki

  • Biszkopt kakaowy: 8 jajek
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 1/4 szklanki maki
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt biały: 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem: 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 l mleka
  • 300 g masła
  • Masa jabłkowa: 4 duże jabłka
  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • Polewa: 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mleka
  • posypka cukrowa
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

  2. Biszkopt biały: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 25-30 min. Następnie studzimy.

  3. Krem: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Na gotujące się mleko wlewamy obie maki roztrzepane z pozostałej szklance mleka. Całość zagotowujemy cały czas mieszając, następnie odstawiamy do wystudzenia przykrywając folią spożywcza, aby nie zrobił się kożuch. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu.

  4. Masy jabłkowe: w dwóch osobnych miseczkach rozpuszczamy po dwa galaretki agrestowe i brzoskwiniowe w 2 szklankach wrzątku. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kiedy galaretki zaczną tężeć dodajemy do każdej miseczki po połowie startych jabłek i dokładnie mieszamy.

  5. Przełożenie ciasta: Dolny blat biszkoptu kakaowego smarujemy 1/4 kremu, wylewamy na niego jabłka w galaretce agrestowej i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia galaretki. Biszkopt biały smarujemy od spodu 1/4 kremu i kładziemy na galaretce. Górę biszkoptu także smarujemy 1/4 kremu na który wylewamy jabłka w galaretce brzoskwiniowej i wstawiamy ponownie do lodówki do zastygnięcia galaretki. Górny biszkopt smarujemy od spodu pozostałym kremem i kładziemy na zastygnięte galaretce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z mlekiem. Polewą dekorujemy ciasto i posypujemy posypką cukrową lub wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń