Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowe doniczki, które można zjeść w całości! Deser bez pieczenia.
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 291
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 127
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 291
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 127
Składniki
Czekolady rozpuścić. Plastikowe kubeczki posmarować wewnątrz czekoladą (zostawić rant 1-2 cm od góry). Od razu wkładać do zamrażarki. Po 30 minutach ponownie posmarować kubeczki czekoladą i znów włożyć do zamrażarki, tym razem na kilka godzin. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Wylać do małej prostokątnej formy, lub ewentualnie na głębokie talerze. Gdy galaretka stężeje, pokroić w kostkę. Śmietankę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder wymieszany z fixem. Plastikowe kubeczki naciąć dookoła (patrz filmik). Paski kubeczków powinny łatwo odchodzić od czekolady i w ten sposób wyjmujemy czekoladowe kubeczki. Na dno kubeczków wrzucamy kilka kostek galaretki. Napełniamy ubitą śmietaną. Czarne herbatniki lub ciastka Oreo (bez kremu) zblendować na piasek. Posypać wierzch czekoladowych doniczek, aby imitowały ziemię. Na wierzchu położyć po truskawce i listku mięty. Przepisu wyszło mi 7 doniczek.