Do góry

Desery Przepis na:

Jagodowe muffiny z kruszonką

Jagodowe muffiny z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 689

Dodano:

Odsłon: 1713

Szybkie do przygotowania i pachnące latem muffinki. Piegowate od jagód :D Z dodatkiem kruszonki.

Składniki

  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 szkl. mleka w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szkl. oleju
  • jagody
  • Kruszonka:
  • 1/2 szkl. mąki
  • 50 g masła
  • 1/4 szkl. cukru
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy kruszonkę:

    Mąkę i cukier umieszczamy w miseczce, mieszamy.

    Masło roztapiamy na małym ogniu. Wlewamy do miski z mąką i cukrem. Mieszamy, aż do otrzymania średniej wielkości okruchów.

  2. Do jednej miski przesiewamy składniki suche - mąkę, proszek do pieczenia oraz oba cukry.

  3. W drugiej misce łączymy składniki mokre - mleko, olej oraz jajko. Mieszamy, do połączenia, rózgą kuchenną.

  4. Składniki mokre wlewamy do składników sypkich. Mieszamy do połączenia.

    Dodajemy jagody.

  5. Przygotowanym ciastem wypełniamy wyłożoną papilotkami formę na muffiny (do 2/3 wysokości). Posypujemy kruszonką.

    Pieczemy przez około 25-35 minut (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń