Do góry

Desery Przepis na:

jagodzianki

jagodzianki

Autor:

Przepisów i artykułów: 316 Ocena: 2543

Dodano:

Odsłon: 1450

Smak lata....

Składniki

  • CIASTO:
  • cukier - 100 g
  • ciepłe mleko - 150 ml
  • roztopione masło - 50 g
  • drożdże instant - 8 g
  • mąka pszenna - 400 g
  • jajko - 1 szt
  • NADZIENIE:
  • jagody - 300 g
  • cukier - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • KRUSZONKA:
  • masło - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżka
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • DODATKOWO:
  • rozmącone jajko do posmarowania bułek
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
jagodzianki

Przygotowanie

  1. Wymieszać suche składniki ciasta, dodać mleko i jajko, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło. Z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką, przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.

  2. Zrobić kruszonkę, rozgniatając masło, cukier i mąkę widelcem. Włożyć do lodówki.

  3. Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.

  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypany mąką blat, jeszcze raz wyrobić, uformować wałek I podzielić na osiem równych części.

  5. Kawałki ciasta rozpłaszczać dłonią. Na środku każdego z nich nakładać po łyżce jagód, dokładnie sklejać, formować podłużne bułeczki. Układać zlepieniem do dołu na dużej blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Przykryć ścierką i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.

  6. Przed pieczeniem jagodzianki posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń