Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 149 Ocena: 2441
Dodano: 20.12.2018
Odsłon: 3605
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Mak wsypujemy do garnka i zalewamy gorącą wodą kilka centymetrów ponad jego poziom.
Zagotowujemy, następnie z uchyloną pokrywką gotujemy na malutkim ogniu 30-40 minut, co jakiś czas mieszając. Ma lekko pyrkać, jak rosół.
Po tym czasie odcedzamy mak na sicie i zostawiamy do odcieknięcia na jakieś 15-20 minut.
W czasie, gdy gotuje się mak, przygotowujemy bakalie. Orzechy siekamy, śliwki i morele kroimy w kostkę. Jeśli żurawina jest duża, to przecinamy na pół.
Rodzynki, jeśli mamy np. hetmańskie albo sułtańskie, przecinamy na pół, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie odsączamy na sitku.
Na małym ogniu rozpuszczamy miód i masło.
Na roztopiony miód i masło wrzucamy przygotowane wcześniej bakalie, razem z rodzynkami. Troszkę zwiększamy ogień i smażymy razem 5-7 minut, uważając by nie przypalić.
Ugotowany i odsączony mak dwukrotnie mielimy w maszynce na najdrobniejszym sitku. Do maku dodajemy przesmażone bakalie, sok z cytryny, rum, aromat (sporo, nawet 2 łyżki) i otartą skórkę cytrynową. Całość starannie mieszamy.
Próbujemy, jeśli jest za mało słodkie, dodajemy do smaku cukru, ale nie za dużo.
Jeśli masa jest za bardzo zbita, dodajemy trochę mleka, aż będzie miała odpowiednią konsystencję.
Na koniec smarujemy masą ciasto i skręcamy makowce :)
Smacznego!!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)