Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz spróbować czegoś nowego i egzotycznego? Ewa Wachowicz w 517 odcinku swojego programu „Ewa Gotuje” zabiera nas w kulinarną podróż do Japonii, prezentując przepis na tradycyjne dango – słodkie kulki ryżowe. To prosty, a jednocześnie niezwykle smaczny deser, który podbije serca wszystkich miłośników azjatyckiej kuchni.
Smaczny sernik śmietankowy do kawy. Przepis na dużą blaszkę, około 24x40cm. W...
Odsłon: 12260
Warto przygotować. Kotlety z mielonego mięsa z indyka, własnej roboty sos. Bu...
Odsłon: 223
To część naszego rodzinnego kulinarnego wyzwania — czy 9-letnia dziewczynka p...
Odsłon: 7405
Syrop dyniowy jest słodki, korzenny, pyszny i bardzo jesienno-zimowy, gdyż ni...
Odsłon: 665
Słyne w całej Portugali ciasteczka Pasteis de nata. Bardzo prostę i dobre.
Odsłon: 93
Smaczny sernik śmietankowy do kawy. Przepis na dużą blaszkę, około 24x40cm. W...
Odsłon: 12260
Warto przygotować. Kotlety z mielonego mięsa z indyka, własnej roboty sos. Bu...
Odsłon: 223
To część naszego rodzinnego kulinarnego wyzwania — czy 9-letnia dziewczynka p...
Odsłon: 7405
Syrop dyniowy jest słodki, korzenny, pyszny i bardzo jesienno-zimowy, gdyż ni...
Odsłon: 665
Słyne w całej Portugali ciasteczka Pasteis de nata. Bardzo prostę i dobre.
Odsłon: 93
Składniki
Dango wiśniowe. Mąkę wsypać do miski (jeśli używamy zwykłej mąki ryżowej to trzeba wlać do niej trochę wody). Dodać pulpę wiśniową (mrożone owoce wystarczy rozmrozić i zmiksować). Posłodzić cukrem pudrem. Wymieszać. Gdy zgęstnieje uformować kulki.
Dango zielone. Mąkę posłodzić. Dodać przestudzoną, mocną herbatę matcha i sok z limonki. Wymieszać i ulepić kulki.
Dango białe. Mąkę posłodzić. Dodać sok z limonki i wodę. Wymieszać i ulepić kulki.
Ugotować partiami w osolonym wrzątku (w razie potrzeby wymienić wodę). Wyłowić, zahartować zimną wodą, odcedzić i nabić na patyczki do szaszłyków (po 3 kulki).
Podawać z musem z mango.