Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz spróbować czegoś nowego i egzotycznego? Ewa Wachowicz w 517 odcinku swojego programu „Ewa Gotuje” zabiera nas w kulinarną podróż do Japonii, prezentując przepis na tradycyjne dango – słodkie kulki ryżowe. To prosty, a jednocześnie niezwykle smaczny deser, który podbije serca wszystkich miłośników azjatyckiej kuchni.
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11052
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 244
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 373
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11052
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 244
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 373
Składniki
Dango wiśniowe. Mąkę wsypać do miski (jeśli używamy zwykłej mąki ryżowej to trzeba wlać do niej trochę wody). Dodać pulpę wiśniową (mrożone owoce wystarczy rozmrozić i zmiksować). Posłodzić cukrem pudrem. Wymieszać. Gdy zgęstnieje uformować kulki.
Dango zielone. Mąkę posłodzić. Dodać przestudzoną, mocną herbatę matcha i sok z limonki. Wymieszać i ulepić kulki.
Dango białe. Mąkę posłodzić. Dodać sok z limonki i wodę. Wymieszać i ulepić kulki.
Ugotować partiami w osolonym wrzątku (w razie potrzeby wymienić wodę). Wyłowić, zahartować zimną wodą, odcedzić i nabić na patyczki do szaszłyków (po 3 kulki).
Podawać z musem z mango.