Do góry

Desery Przepis na:

Jedwabisty mus jagodowy

Przepis dnia 2014-10-21
Jedwabisty mus jagodowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 7222

Dodano:

Odsłon: 2579

Wczoraj powstał wspaniały jagodowy mus z kawałeczkami kruchego ciasta. Mus jest delikatny, kremowy i puszysty. Niebo w gębie!

Składniki

  • litr jagód
  • 250 g mascarpone
  • 200 śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • płatki migdałów
  • 2 łyżeczki żelatyny
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Jedwabisty mus jagodowy

Przygotowanie

  1. Jagody zblendowałam na jednolitą masę i dodałam cukier puder.
    W 1/4 szklanki zimnej wody rozpuściłam żelatynę i odstawiłam ją do napęcznienia - około 5 minut.
    W wysokim i dużym naczyniu ubiłam na sztywno śmietanę. Żelatynę lekko podgrzałam, aby stała się płynna. Do ubitej śmietany dodałam jagody, mascarpone podzielone łyżką na mniejsze części i żelatynę. Zabezpieczyłam górę naczynia i ubiłam krótko, tylko do połączenia składników. Pamiętajcie, że mascarpone miksujemy krótko, bo zacznie nam się lać.

  2. Przełożyłam mus do pucharków. Odstawiłam do lodówki na noc. Następnego dnia posypałam płatkami migdałów. Mus jest delikatny, kremowy i puszysty. Niebo w gębie!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń