Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co prawda to nie zajączek, ale słodki jeżyk też może dekorować nasz świąteczny stół wielkanocny.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44734
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182256
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 339
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44734
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182256
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 339
Składniki
BISZKOPT: białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier, żółtka cały czas miksując, Na koniec dodajemy mąkę, cukier waniliowy, kakao i rum. Ciasto wykładamy na blachę /25x40/ wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 st.C przez ok. 25 minut.
W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy krem wg opisu na opakowaniu.Krem można zrobić samemu - jak komu pasuje.
Zwystudzonego biszkoptu wykroić jeżyka zaokrąglając boki i formując pyszczek. Ja spód jeżyka wykonałam z papieru,przyłożyłam do ciasta i wycięłam, następnie formę jeżyka zmniejszyłam o 1 cm. i wycięłam środek , znowu zmniejszyłam formę o 1 cm. i wycięłam ostatnią trzecią część jeżyka.
Biszkopt można nasączyć dowolnym ponczem. Ja zrobiłam z niecałej szklanki wody, łyżeczki cukru i 2 łyżek kawy rozpuszczalnej. Oczywiście nasączamy już po wykrojeniu jeżyka.
Każdą część jeża smarujemy kremem i nakładamy na siebie. Pozostałą częścią kremu smarujemy wierzch i boki ciasta, robiąc "odpowiedni retusz" jeżykowi.
Z migdałów zrobić kolce, a z cukiereczków oczka i nosek. Takiego pięknego jeżyka stawiamy na wielkanocny stół i życzę SMACZNEGO!