Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co prawda to nie zajączek, ale słodki jeżyk też może dekorować nasz świąteczny stół wielkanocny.
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 98
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1807
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 195
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6293
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 98
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1807
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 195
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6293
Składniki
BISZKOPT: białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier, żółtka cały czas miksując, Na koniec dodajemy mąkę, cukier waniliowy, kakao i rum. Ciasto wykładamy na blachę /25x40/ wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 st.C przez ok. 25 minut.
W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy krem wg opisu na opakowaniu.Krem można zrobić samemu - jak komu pasuje.
Zwystudzonego biszkoptu wykroić jeżyka zaokrąglając boki i formując pyszczek. Ja spód jeżyka wykonałam z papieru,przyłożyłam do ciasta i wycięłam, następnie formę jeżyka zmniejszyłam o 1 cm. i wycięłam środek , znowu zmniejszyłam formę o 1 cm. i wycięłam ostatnią trzecią część jeżyka.
Biszkopt można nasączyć dowolnym ponczem. Ja zrobiłam z niecałej szklanki wody, łyżeczki cukru i 2 łyżek kawy rozpuszczalnej. Oczywiście nasączamy już po wykrojeniu jeżyka.
Każdą część jeża smarujemy kremem i nakładamy na siebie. Pozostałą częścią kremu smarujemy wierzch i boki ciasta, robiąc "odpowiedni retusz" jeżykowi.
Z migdałów zrobić kolce, a z cukiereczków oczka i nosek. Takiego pięknego jeżyka stawiamy na wielkanocny stół i życzę SMACZNEGO!